Elisa Lehtikangas tiimeineen varmistaa, että Harjavallassa energia virtaa keskeytyksettä

Harjavallan Suurteollisuuspuisto sykkii yötä päivää yli tuhannen ammattilaisen voimin. Tuotantoinsinööri Elisa Lehtikankaan työmaa on alueen sydämessä – voimalaitoksessa, joka toimittaa höyryä, vettä, paineilmaa ja muita hyödykkeitä kolmen sadan hehtaarin kokoisen alueen tuotantolaitosten prosesseihin.  

Voimalaitos kuuluu Veolian tytäryhtiölle, Suomen Teollisuuden Energiapalvelut – STEP Oy:lle, ja siellä työskentelee 26 asiantuntijaa. Lehtikangas toimii alikonemestareiden esihenkilönä.

– Tiimini pääasiallinen tehtävä on huolehtia siitä, että asiakkaat saavat tarvitsemiaan hyödykkeitä laadukkaasti, turvallisesti ja häiriöttömästi, jotta he voivat keskittyä ydinliiketoimintaansa eli metallien tuottamiseen.  

Vaihtelevat tilanteet vaativat kykyä ennakoida ja reagoida 

Elisa Lehtikangas tuli Harjavallan laitokselle alun perin harjoittelijaksi ja kesätöihin opiskellessaan Satakunnan ammattikorkeakoulussa energiatekniikkaa. Valmistumista seurasi muutama vuosi voimalaitoskäyttäjän tehtävissä Pori Energian Kaanaan voimalaitoksella, kunnes hän palasi Harjavaltaan.

– Toimin ensin alikonemestarina ja myöhemmin käyttöönottoinsinöörinä BASF:n akkumateriaalilaitoksen tarpeisiin rakennetun tuotantohyödykelaitoksen projektissa, jonka jälkeen siirryin tuotantoinsinööriksi, Lehtikangas kertoo.

Tyypillistä työpäivää ei voimalaitoksessa ole. Lehtikankaan säännöllisiin tehtäviin kuuluu tuotannon ohjaamista, suunnittelua, raportointia, polttoaineiden hallintaa sekä esihenkilötyötä. Päivän kulkua ei voi etukäteen tietää.

– Jos asiakkaiden tuotannossa tapahtuu heilahduksia, meidän pitää reagoida ja muuttaa omaa prosessiamme. Keskustelemme jatkuvasti asiakkaiden kanssa heidän tulevista tarpeistaan ja sopeutamme toimintaamme sen mukaisesti.

Lisäksi työhön kuuluu turvallisuudesta ja laitteiden käyttövarmuudesta huolehtiminen.

– Ensisijaista on, että laitoksessa on turvallista työskennellä. Kriittisiä laiterikkoja tai -häiriöitä sattuu harvoin, mutta meidän pitää varautua ja varmistaa, että kaikki tietävät, miten toimia häiriötilanteissa. Ennakkohuolloilla on iso merkitys. Pyrimme pääsemään ongelmiin ajoissa käsiksi ajoittamalla investoinnit mahdollisimman oikeaan aikaan. 

Tulevaisuuden ratkaisut koituvat asiakkaiden ja koko alueen hyödyksi

Lehtikangas osallistuu aktiivisesti laitoksen kehityshankkeisiin. Hän toimii teknisenä asiantuntijana ja suunnittelun tukena, kun laitteita uusitaan tai uusia ratkaisuja otetaan käyttöön. Viimeisimpänä hankkeena Lehtikangas mainitsee uudet koneet, jotka vaihdettiin seitsemän baarin paineilman tuotantoon.

– Uudet laitteet ovat huomattavasti tehokkaampia ja säästävät energiaa. Uudistuksista yleisesti koituva päästövähennys menee suoraan asiakkaiden hyödyksi, kun myös heidän tuotteensa hiilijalanjälki pienenee. Olemme osa tuotantoketjua, Lehtikangas toteaa.

Voimalaitoksessa on siirrytty raskaasta polttoaineesta puupelletteihin. Seuraava askel on kehittää päästöttömiä energiaratkaisuja.

– Vielä ei ole päätetty, ovatko ne lämpöpumppuja vai muita ratkaisuja, mutta tavoitteena on luopua polttamisesta jossain kohtaa.

Voimalaitoksella on globaalisti toimivan Veolian resurssit käytössään, ja ne koituvat paikalliseksi hyödyksi asiakkaille ja koko alueelle. Harjavallan kaupungin kaukolämmöstä yli 90 prosenttia tuotetaan Suurteollisuuspuistosta vapautuvalla ylijäämälämmöllä, mikä on enemmän kuin missään muussa kunnassa.

Suurteollisuuspuiston energiaverkko on monimutkainen kokonaisuus, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen. Elisa Lehtikangas on tyytyväinen ammatinvalintaansa, joka teknisen osaamisen lisäksi vaatii kykyä hallita laajaa kokonaisuutta. Kipinä syttyi jo lukioikäisenä:

– Yksi fysiikan opettajani oli hyvin innostava, ja minulla heräsi kiinnostus energiantuotantoon liittyviin kysymyksiin. Tämä on tuntunut omalta alalta. Muissakin kohteissamme työskentelee naisia, mutta täällä Harjavallassa olen ainoa. Olisi hienoa saada lisää naisia työkavereiksi.

Työn vastapainona Lehtikangas harrastaa polku-ultrajuoksua:

– Ensi kesälle on useampi sadan mailin kisa suunnitelmissa. Kun työ vaatii vastuuta ja keskittymistä, juoksupolulla pääsee heittäytymään ihan muuhun.